دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت: ۱۸:۰۱:۴۴

قرارداد بازطراحی راکتور آب سنگین اراک میان ایران و چین امضا شد

قرارداد بازطراحی راکتور آب سنگین اراک روز یکشنبه در وین با حضور مقامات ایرانی و چینی امضا شد.

قرارداد بازطراحی راکتور آب سنگین اراک میان ایران و چین امضا شد

به نقل از خبرگزاری مهر؛ قرارداد بازطراحی راکتور آب سنگین اراک روز یکشنبه در وین با حضور مقامات ایرانی و چینی امضا شد.

 

علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی پیش از این درباره این قرارداد گفته بود: خوشبختانه فعالیت‌ها در راکتور اراک به‌خوبی پیش می‌رود و ما جلوتر از برنامه خودمان هستیم. قراردادی که با چین قرار بود به امضا برسد حدود 200 صفحه است و جزئیات بسیار فراوانی دارد و ابعاد مختلف همکاری را پوشش می‌دهد.

 

وی یادآور شده بود که این قرارداد پاراف شده یعنی امضای اولیه انجام گرفته و قرار است امضای نهایی آن هفته آینده در وین انجام گیرد.

 

صالحی درباره تأمین هزینه بازطراحی راکتور اراک افزوده بود: توصیه شده است طرف‌های مقابل درباره هزینه هم ورود کنند ولی فعلاً ایران کارها را انجام می‌دهد.

 

پیش از این در خصوص قیمت پیشنهادی طرف چینی برای این اقدام مذاکراتی با آنها صورت گرفته بود زیرا به‌گفته مقامات هسته‌ای کشورمان قیمت پیشنهادی آنها بالاتر از انتظار بود.

 

مجتمع آب سنگین اراک (خنداب) معروف به IR-40 یکی از تأسیسات بزرگ هسته‌ای کشور است که در ۷۵ کیلومتری شمال غرب اراک و در ۵ کیلومتری شهر خنداب قرار دارد.

 

نخستین تلاش برای تهیه آب سنگین در ایران در سال ۱۳۶۳ به طور آزمایشگاهی و با استفاده از روش الکترولیز انجام شد، اما تلاش‌ها در این زمینه نتیجه‌ای در برنداشت. پس از فراغت سازمان انرژی اتمی از پروژه‌های نیمه صنعتی افزایش غلظت و تبدیل اورانیوم بین سال‌های ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۷۷، پیشنهاد اجرای یک پروژه صنعتی آب سنگین به سازمان ارائه و پس از مدتی با ابلاغ شورای معاونان سازمان انرژی اتمی اجرای این طرح آغاز شد؛ اما با توجه به محدودیت‌ها در کسب اطلاعات علمی و فنی از کشورهای خارجی و جذب نشدن نیروهای حرفه‌ای این پروژه تا سال ۱۳۷۷ به تعویق افتاد. در این سال‌ها علاوه بر تهیهٔ دانش فنی، طراحی‌های پایه، مقدماتی، شروع طراحی تفصیلی، مطالعات و عملیات سایت‌یابی انجام شد و در این میان سایت خنداب انتخاب گردید.

 

کار ساخت مجتمع از سال ۱۳۷۷ آغاز و تمامی مراحل طراحی و اجرای آن توسط متخصصان ایرانی انجام شد. این نیروگاه در سال ۱۳۸۵ مورد بهره برداری قرار گرفت.

انتهای پیام/س

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آخرین اخبار
چند رسانه ای

سیستان و بلوچستان مشکل آب دارد…

قصه آب …

چرا کارگران هپکو از رئیسی تشکر کردند؟

پدری از جنس صبر و مقاومت